Det här är en stor grönyta i Kvarteret Degelns nordvästra hörn, plåtad för exakt ett år sedan. Här låg en gång i tiden Agneslunds gård, byggnaderna fanns kvar fram till 1970-talet. Fortfarande kan man se att här en gång varit en trädgård, gamla päron- och syrenträd finns kvar.
"Det finns ingen bebyggelse i kvarteret Degeln av antikvariskt värde. Däremot är vegetationen där Agneslundsgården låg ett intressant kulturhistoriskt spår som bör bibehållas", skriver byggnadsantikvarie Olga Schlyter i sin utredning från 2006 (Malmö kulturmiljö, Enheten för kulturmiljövård, Rapport 2006:026). Hon fortsätter: "Större delen av kvarterets västra del har varit en obebyggd grönyta en längre tid. Det finns ett kulturhistoriskt värde i att bibehålla kontinuiteten här och bevara och tillvarata grönskan."
I det övergripande planprogrammet för Norra Sorgenfri från 2008 (se här), går stadsbyggnadskontoret på Olgas linje. "I den västra delen av kvarteret finns rester av en gammal trädgård. /.../ Denna idag obebyggda fastighet [Degeln 4, reds. anm.] föreslås i framtiden omvandlas till en offentlig park. Den aktuella ytan ligger direkt öster om Södra kyrkogården och kan därmed utgöra en fond till det gröna stråk som leder genom kyrkogårdarna ända till Föreningsgatan och S:t Pauli kyrka. Längre fram i tiden kan denna gröna koppling tänkas sträcka sig än längre österut och angöra mot Östra kyrkogården på andra sidan kontinentalbanan. Denna koppling kan utformas på olika sätt och antingen gå genom kvarteret eller längs gatorna så länge dagens verksamheter finns kvar."
Det är vackra föresatser, som om de blev verklighet skulle tillgodose områdets behov av grönytor och också vara ett led i demonteringen av barriärer, i det här fallet den mellan centrum och Rosengård bortom järnvägen och industriområdet Emilstorp. Ännu tydligare framhålls behovet när man i planprogrammet hänvisar till 2003 års grönplan för Malmö, där det konstateras att Sorgenfri har brist på grönytor. "I samband med att delar av Sorgenfris industriområde omvandlas till ett mer blandat stadsområde menar grönplanen att det är angeläget att mark avsätts för en park på minst 5 ha, gärna 10 ha, i området. En ny park i detta läge kommer att vara nödvändigt för att reducera bristen på grannskapspark och stadsdelspark vid såväl befintliga som planerade bostäder."
Nu verkar inget av detta bli av, i alla fall inte på Degeln 4. Företaget som idag har sin verksamhet på grannfastigheten Degeln 8 - den farmaceutiska industrin QPharma - har sökt om bygglov för en "utvecklingsbyggnad för läkemedelsindustrin" i två plan på 2 500 kvm. Enligt stadsbyggnadskontorets handling (Dnr 10-2168) ska det bli en fastighetsreglering "så att mark från Degeln 4 tillfaller Degeln 8 och byggnaden i sin helhet hamnar på Degeln 8".
Det inringade området är fastigheten Degeln 4, som ligger ut mot Östra Farmvägen i väster och Agneslundsvägen i norr. På andra sidan Agneslundsvägen ligger Kvarteret Grytan, där Norra Sorgenfris Gymnasium nu håller på att etablera sig. Enligt bygglovsförslaget kommer fastigheten alltså att till större delen uppgå i Degeln 8, enligt nedan:
Det är lite svårt att se, men det går inte att tolka ritningen på annat sätt än att det som blir kvar av Degeln 4 - det vill säga det som kan bli offentlig plats - är den smala remsan ut mot Östra Farmvägen. Där kan det inte bli mycket till park. Av allt att döma kommer den föreslagna industribyggnaden att uppföras på det skuggade området. "För fastigheten gäller detaljplan PL1131 vilken medger industri. Förslaget innebär ingen avvikelse från gällande plan", slås det fast i stadsbyggnadskontorets handling. Det är säkerligen riktigt. Men bygglovet strider i högsta grad mot förslaget i planprogrammet.
Och så här spännande och till miljön anpassat kommer huset att bli, om bygglovet beviljas:
Så vad har hänt? Vet inte den ena handen vad den andra gör? Eller är det helt enkelt så, att planprogrammet när det kommer till kritan är ett till intet förpliktande dokument som lika gärna kunde ha titeln "vision" eller "dröm"?
Dnr 10-2168 är daterad 2010-09-07. Handläggare är Tina Weberg. Förslag till beslut: "Uppdras åt delegat att bevilja bygglov". Vad betyder det? Att bygglovet redan beviljats, som en ren formalitet? Det betyder i alla fall att stadsbyggnadsdirektör Christer Larsson när du läser detta har fått ett mail med en länk till blogginlägget. Det betyder också att utan någon som har (och tar) ett helhetsgrepp på utvecklingen i området, så drar det snabbt iväg åt alla möjliga och i förhållande till visionen oönskade håll. När katten är borta, och så vidare. Det blir allt mer påkallat att någon snarast får i uppdrag att försöka ta vid där förra projektledaren Gunilla Kronvall slutade.
Ememem: Repairing Streets with Artful Mosaics
12 timmar sedan