onsdag 28 juli 2010

Östra Farmvägens förvandling

Det är ett väldigt röj i korsningen Östra Farmvägen/Agneslundsvägen nuförtiden. Asfalten har rivits bort. Gatorna ska smalnas av där de passerar det nya byggymnasiet i Kvarteret Grytan. Bilden är tagen från korsningen och visar Östra Farmvägen norrut. Kantstenen bildar gräns mellan gatan (till vänster) och en ny platsbildning - ett torg - till höger. Torget kommer att sträcka sig en bit in i kvarteret. För länge sedan fanns där byggnader, men på senare år har det varit en parkeringsplats. På östra sidan kommer torget att avgränsas av en mur, med grindar in till den blivande skolgården. Gaveln på Wangels gamla kemtvätt kommer att bevaras, alltså blir det inte bara fasaden mot gatan som står kvar som ett skal (som jag trott tidigare).

Jimmy Windeborn, bördig från Göinge, jobbar med att skära kantlinjens portugisiska granit. Han berättar att det kommer att bli en cykelväg längs torgets västra sida, mot gatan. Torget ska beläggas med stora betongplattor, 70 x 70 centimeter. Plattorna ska enligt planen levereras nästa vecka. Några träd är också inritade på den skrynkliga ritning som Jimmys kollega Raymond Schakt (efternamnet taget) halar fram ur en ficka.

Raymond Schakt och Martin Bengtsson diskuterar anläggningstekniska detaljer.

Det är Martin Bengtssons stenläggningsfirma som har fått uppdraget att anlägga torget. Jobbet ska vara klart till oktober. Vi står i korsningen och Martin visar var det i gathörnet ska smällas upp en 7-Eleven-butik. Bosniska Köket som stod här innan har fått maka på sig och lär aldrig komma tillbaka. Den första permanenta butiken/serveringen i området blir alltså ingen småskalig näringsidkare utan en franchise för ett stort multinationellt företag. Eleverna på den nya skolan kommer att kunna köpa upp sig på samma plastinpackade mackor och frigolitmuggskaffe som överallt annars. Det känns lite... tråkigt, eller hur?

Bosniska Köket är borta, snart blir här en 7-Eleven-butik.

Inne i kvarteret Grytan pågår också jobbet för fullt. I det stora hål i marken som grävdes ut under förra hösten har det nu byggts ett underjordiskt garage. Ovanpå det kommer entrén till skolan och skolgården att anläggas. Det verkar återstå mycket arbete för att det hela ska bli klart till skolstarten om ett par veckor.

När jag rör mig norrut längs Östra Farmvägen träffar jag en pappa och hans son. Sonen ska börja på Mölledalsgymnasiet nu till hösten och är här och rekar. Pappan tycker det ser bra ut men sonen är mer skeptisk, som ju tonåringar kan vara när pressade på ett uttalande. Man får ju hoppas att han kommer att trivas i den gamla korvskinnsfabriken - med utbildningen, 7-Eleven på hörnan och allt. Om han gör det kanske han blir lika cool som grabbarna som nu håller på att fixa i ordning för honom och hans studiekamrater.

2 kommentarer:

  1. Ah, jag har hittat många områden för denna markanläggningsfirma söder om Dresden. Saknas lite pengar där bara. Och så visade det sig att värdinnans son (nu i rika Bayern) hade gjort ett projektarbete med förslag på vad man kan göra med Tempelhof, den gamla (vackra) flyplatsen i Berlin. Överallt pågår det....
    Hälsningar till bloggen från er spanare Eva S

    SvaraRadera
  2. Eva - tack för tysk spaning! det finns ju en direkt koppling Kvarteret Grytan - Tyskland, i och med att Tripasin etablerade sig här för att säkra produktionen av korvskinn i ett neutralt land under nazi-eran. Läser för övrigt på Wikipedia att sista flygplanen startade från Tempelhof så sent som 2008.

    SvaraRadera