Blåeld, enligt Balloonfighter som också sysslar med inventeringar av ruderatmarker. Oxtunga menar Johan, som även han är botaniskt bevandrad (se kommentarstråden). Juryn är fortfarande ute.
* Norra Sorgenfri Nu-redaktionen är endast nödtorftigt bevandrad i botanik. Vägledning har varit Bo Mossbergs och Lennart Stenbergs brottarvolym Den nya nordiska floran, i en utgåva från 2005 (W & W). Trots det har vissa bestämningar mest karaktären av gissningar. De växter redaktionen inte kunnat finna i floran kan vara sådana som är på rymmen från villaträdgårdar. Alla fel bär givetvis redaktionen hundhuvudet för.På tal om hundar finns det också en fauna på ödetomterna, men det får bli en annan historia. Den här dagen var en död och halvt uppäten kanin vid Benzons hus det mest spektakulära tecknet på djurliv. Ja, och så humlorna förstås.
Här är en annan ruderatmarksentusiast som jobbar i samma bransch.
Svårt att säga utifrån bilder men jag tror att stängerna med texten "???" är kungsljus som inte har börjat blomma än/är överblommade. Jag kan inte se bladen på bilden du har tagit tyvärr. http://www.sverigevandraren.k.se/images/bild2.JPG
SvaraRaderaSista växten är blåeld: http://linnaeus.nrm.se/flora/di/boragina/echiu/echivul2.jpg
Jag övervägde förresten att inventera precis samma område som du valde.
SvaraRaderaBalloonfighter! Tusen tack för hjälpen med blåeld - de strävbladiga hade jag inte letat bland i floran. Bilden med "???" tror jag inte är kungsljus, det här är en lägre växt utan det karaktäristiska bladverket. Men det är verkligen svårt att bestämma utifrån bilder, nästa gång ska jag ta med fältfloran till ödetomten. Överraskande spännande vad man kan hitta där i växtväg! Hade varit lustigt om du också gjort en inventering just i kvarteret Brännaren!
SvaraRaderaÄnnu en som ska lägga sig artbestämning. Mitt bud på den blå är oxtunga. Kanske kan det vara någon närbesläktad. Blåelden uppfattar jag mer fackellik, upprättstående.Mitt förslag på korvarna är någon slags reseda, vet inte vilken. Du har gett dig på ett svårt kapitel av floran. På denna typ av marker förekommer ofta växter som inte är inhemska. Det kan helt enkelt vara så att de knappt finns med i en vanlig flora för att de har sitt ursprung i en annan världsdel och har kommit hit på outgrundliga vägar. Lycka till framöver.
SvaraRaderaJohan - imponerande bestämningsarbete utifrån endast bilder! Ruderatmarksfloran tycks mer intrikat än vad jag kunnat ana. Reseda kan det nog vara, när jag tog bilden hade den inte slagit ut än, det ser ut att kunna bli vita blommor. Vitreseda, alltså - "sällsynt förvildad eller tillfällig. Ruderatmark, gamla skifferbrott". När det gäller den blåblommiga växten är det svårt att avgöra från bild, som Balloonfighter påpekar. Knepigheten med denna är att den nog nästan blommat ut. Jag skulle satsa en krona på att det är en variant av blåeld, men osvuret och helgardering vore det bästa.
SvaraRadera