onsdag 19 januari 2011

Östra Sorgenfri: pinnahus & modernism

Här är en länge eftersökt bild, där det framgår var nödbostäderna på Sorgenfri låg. Den som söker finner, och var? Jo, flygfotot har jag självklart hittat bland alla bilder som entusiasterna och Malmökonnässörerna Arne Wirén, Stephan Skougaard, Christian Kindblad, Eva Trixie Malmlöf med flera lägger upp i kapitel efter kapitel på facebook (nu håller de på med Vykort från Malmö, kapitel 5). En fantastisk källa till kunskap om hur Malmö såg ut nyligen och för längre sedan. En underhållande och nostalgisk tidsresa, ibland också vemodig och nedslående.

Och var hittar man då nödbostäderna på bilden? Du kan se två av barackerna precis i högerkanten, alldeles söder om Sorgenfrivägen (det ljusa bandet som löper i utkanten av kyrkogården). Kyrkogården avgränsas i öster av Östra Farmvägen, som skymtar diagonalt över bildens övre högra hörn. På andra sidan Östra Farmvägen - någonstans mellan denna och Kontinentalbanan - låg det stallar och behandlingshus för latrintunnornas innehåll, vilket blandades med torv och blev gödning*. Nej, det var inte stans flådigaste omgivningar. Nödbostäderna - enkla träbaracker som smälldes upp på Sorgenfri i början av tjugotalet som en tillfällig lösning på bostadsbristen - kallades i folkmun "Pinnahusen" eller "Hollywood". Barackerna blev inte så tillfälliga utan stod där ända till mitten av sextiotalet, så för en generation Malmöbor blev de ett begrepp - en illa sedd men samtidigt lockande plats.

Men plötsligt händer det! Bilden är förmodligen tagen 1954 eller 1955, när de tre punkthusen och de tre L-formade huslängorna vid Sorgenfrivägen stod klara. Det här var något alldeles nytt och märkvärdigt att ge sig upp i luften för att föreviga. Husen ritades av Jaenecke och Samuelson och var radikala i sitt modernistiska formspråk. Lutande balkongfasader i betong, synliga betongkonstruktioner i tegelfasaderna och moderna lösningar för sanitet, vatten och avlopp till skillnad från i Pinnahusen där det bara fanns kallvatten indraget.

I MKB:s kundtidning nr 4 2008 intervjuas Ruth och Arne Fridh, som flyttade in redan 1954 när husen var sprillans nya. Arne hade växt upp i Pinnahusen. Där delade han 36 kvadrat med fem syskon och föräldrar. Han flyttade inte långt rent geografiskt, men den nya lägenheten måste ha upplevts som att komma till en helt ny värld.

Till vänster i bild - på andra sidan Båstadsgatan från de nya husen sett - står sedan tidigare fyra kåkar från trettiotalet. Det är några av barnrikehusen längs Nobelvägen, vilken drar fram med sin trädkantade cykelbana i mitten i bildens vänstra kant. De strama funkislängorna är en våning högre än nybyggena, som nästan ser ut att ha landat som en kompakt utomjordisk farkost i grannskapet (lite av den känslan får man fortfarande när man står på Båstadsgatan och ser sig om åt alla håll). Mitt i alltihop verkar den gamla gården Sorgenfri - eller i alla fall rester av den - stå kvar som en påminnelse om ett inte alltför avlägset agrart förflutet.

I slutet av sextiotalet, när barackerna på flygbilden till slut rivits, byggdes i deras ställe ännu ett punkthus och en kringbyggd gård i samma stil som de tidigare Jaenecke/Samuelson-husen (fast med raka fasader). Men fotografen har förevigat en brytningstid. Det tidiga 1900-talets Fattig-Malmö möter femtio- och sextiotalens framtidsoptimism och samhällsnyttiga bostadspolitik och -byggande, allt i samma bild.

Här ser man fler av nödbostäderna. Den trädbevuxna delen till höger i bild är idag Arildsplan. Foto: MKB.

*Den kursiverade texten är en rättelse efter en kommentar från signaturen jarnvagsknut. Jag hade först - enligt uppenbarligen felaktiga källor - skrivit att här låg en soptipp.

Månbas Sorgenfri vid Båstadsgatan, 28/11 2009.

Österut mot Östra Farmvägen till. Om du jämför med flygbilden bör den här bilden vara tagen ungefär vid träddungens nordvästra hörn. Det är fortfarande en liten gröning mellan husen. På det som på flygbilden ser ut som en avriven tomt utmed Båstadsgatan står det nu ett till av Jaenecke/Samuelsons fyravåningshus med lutande balkongfasad ut mot gatan (se här). Det måste ha byggts året efter att flygbilden togs.

Färgsättningen på de äldsta husen är densamma som när de byggdes, sägs det.

Västerut längs Sorgenfrivägen. De tre ursprungliga punkthusen, plus det fjärde som byggdes där Pinnahusen tidigare stod.

Mellan Östra Farmvägen och Kontinentalbanan. Nyare punkthus i gult tegel längs Sorgenfrivägen (HSB). Till vänster en HSB-förening, kanske Kvarteret Godheten, kanske Kvarteret Idogheten. Måhända var det här latrintunnornas innehåll blev till gödning.

7 kommentarer:

 1. Var på Facebook lägger Arne Wirén mfl dessa bilder?

  SvaraRadera
 2. @Steffanie: om du skriver in Vykort från Malmö i sökrutan så ska du komma rätt - det är öppna grupper som du kan gå med i.

  SvaraRadera
 3. Nja, soptipp var det väl inte men stallar och behandlingshus för latrintunnornas innehåll som blandades med torv och blev gödning. Det utgick ett järnvägsspår från Östervärn förbi Addo och till renhållningsverket. Så sent som på åttiotalet rullade det vagnar till gasverket/energiverket och Mohab och Plyfa o.s.v. jarnvagsknut

  SvaraRadera
 4. @jarnvagsknut: Tack för klargörandet (jag rättar) och mycket intressanta järnvägsuppgifter! Då gick det alltså ett spår parallellt med Kontinentalbanan för godsfrakt till Sorgenfri, med stickspår in i området? Kvarteret Tangenten, där Addo byggde nytt på 60-talet, ligger i utrymmet mellan Kontinentalbanan och ett tidigare stickspår. Ett spår gick in till korvskinnsfabriken Tripasin. Det ligger fortfarande lite räls kvar i trottoaren längs Industrigatan, vid ödetomten i kvareteret där bl a MOHAB låg. Du är kanske sugen på en vandring i trakterna nån dag?

  SvaraRadera
 5. En till, mindre, rättelse: de nyare punkthusen längs med sorgenfrivägen är även de MKB ägda (bor i ett av dem) så även de tillhörande fyravånings L-husen som också nämns. Till vänster i bilden ses en bit av Nya Stenkullaskolan och till vänster om den samt bakom och till höger om fotografen finns HSB husen.

  Jag skulle vilja få tag i den första/översta bilden i inlägget i större format. Vet du var jag kan hitta den mer högupplöst eller i verkligheten?

  SvaraRadera
 6. @Göran: jag såg inte din kommentar förrän nu. Tack för rättelsen! När det gäller bilden du frågar om så lånade jag den från facebook-gruppen Vykort från Malmö, det finns flera sådana grupper (benämnda kapitel) och jag minns inte vilken denna bild ligger i. Det är av allt att döma ett gammalt vykort. Arne Wirén och hans kumpaner är nog de bästa att vända sig till. Det tycks finnas ett gäng på ABF som träffas då och då och visar Malmö-bilder för varandra och klurar ut exakt vilken gata etc de föreställer. Bibbi Kruuse kan vara en person att ta kontakt med (finns också på facebook)

  SvaraRadera