söndag 31 januari 2010

K.P.S.T. flyttar - ut

Kanske var här en taxicentral en gång i tiden. Läget, på tredje våningen i en gammal fabriksbyggnad vid Nobelvägen, är strategiskt nog. Heltäckningsmattor och mörk fuskpanel skvallrar om ett sjuttiotal långt borta. Sedan ett antal år - kanske sex, kanske sju - har ateljéföreningen K.P.S.T. haft sina lokaler här. Ingen vet riktigt hur det kom sig från början att den löst sammansatta organisationen hamnade här, de som var med från början har dragit vidare till andra ställen och möjligen också andra inriktningar i livet.

Nu finns här ateljéer och replokaler. En av hyresgästerna är scenograf, en annan delar sin tid mellan skrivande och kyrkvaktmästeri. I månadsskifteshelgen är det emellertid flyttdags och ingen har egentligen tid att stå och prata. Möbler, musikinstrument och prylar ska forslas ner till markplanet, över gården och sedan uppför en smal metalltrappa till en huslänga på taket till den lägre, intilliggande byggnaden ut mot ödetomten i kvarteret. Någon har hört att Medborgarskolan ska flytta in här istället.

Kakelvägg som blir kvar
- förmodligen för att rivas ner vid kommande renovering


En hög med tavlor står i trappen. Det är Magnus Nilsson som målat dem. Nu har han flyttat till Småland, där han är yogatränare. En kompis har kommit för att hämta tavlorna, så de inte blir slängda i hastigheten. Kompisen var också här och målade lite, när Magnus hade sin ateljé, men det är ett tag sedan. Nu är han arkitekt, har familj och inte så mycket tid. Ibland målar han lite i pannrummet, som är precis stort nog att kunna ställa upp en duk i.

En av målningarna är för stor att ta med. Efter att kompisen konfererat med konstnären per telefon ställer vi den på lastbryggan på gården. Någon kanske vill ta hand om den.

En liten och mycket tillfällig flyttutställning, Magnus Nilsson 2010-01-31 - 2010-01-31:

Hit går K.P.S.T.:s flyttlass:

4 kommentarer:

 1. Mycket intressant arbeta du gör. Å så tar du snygga bilder oxå. Hurra för dig!

  SvaraRadera
 2. Vad spännande! Det måste vara judaskyssen, det där i mitten. Och kanske Maria längst fram. Men de röda blommorna, de är inte särskilt bibliska. Alla sådana (bibliska blommor alltså) är alltid rosor eller liljor (påskliljor - finns de i Bibeln? Oklart.)

  SvaraRadera
 3. @Agneta: tack!
  @Linda: det bibliska motivet finns ju där, men som sagt blommorna... kanske ska de muntra upp lite? I Bibeln finns ju även törnen och brinnande buskar, men påskliljor? Tveksamt.

  SvaraRadera
 4. Snygg kakelvägg!!

  /olga

  SvaraRadera