onsdag 11 november 2009

Skräplitteratur

Journalisten Mikael Bergstrand (Sydsvenskan-medarbetare, nu bosatt i New Delhi) skriver deckare med Malmö-motiv. Den senaste, Av jord är du kommen, utspelar sig bland annat på Agneslundsvägen - i boken kallad "Stritan" av knarkare och prostituerade som håller till där - och på ödetomten vid Industrigatan. Där bor en av huvudpersonerna i boken, Hasse Husvagn, i sin husvagn uppställd mot resterna av en fabriksvägg.

Hasse tar sig an Lina, en ung prostituerad och heroinmissbrukare som råkar illa ut, och vårdar henne i sin husvagn. Sedan kommer poliserna. De letar efter Lina och tror att Hasse gjort henne illa. Det blir dramatiskt värre.

Romanen har ju en viss verklighetsförankring. Agneslundsvägen är ett prostitutionsstråk där torskarna glider runt i sina bilar, och människor har länge haft sin hemvist på ödetomten. Men området blir mest en kuliss till handlingen, som dessutom inte är särskilt spännande.

Några husvagnar finns det inte längre på Stäppen, däremot några presennings- och plywoodskjul. En man tittar ut och frågar vad jag sysslar med. När jag går fram och hälsar och förklarar om boken, berättar han att han bott här i tolv år. Och det stämmer med husvagnarna, det fanns några här innan som folk bodde i, men så blev de bortkörda. Jag frågar om han vet vart Ronni, som började bygga en tipi här för några veckor sedan, har tagit vägen. Det vet han inte riktigt, borta är han i alla fall.

Men nu är det emellertid för kallt att stå ute och prata och mannen går in till sig igen. Och det är bara att hålla med. Det är verkligen kallt och rått. Jag virar halsduken tätare om mig och cyklar hem till stugvärmen igen.

Här kan du läsa en av mina deckarkrönikor i Helsingborgs dagblad bland annat handlar om Mikael Bergstrands bok.

2 kommentarer:

  1. Skönt att höra att ni har stugvärme.

    SvaraRadera
  2. Anonym! Ja fy fan för att bo i tält eller skjul så här års. Hoppas du också har det varmt och skönt

    SvaraRadera