lördag 5 september 2009

Soffor att sova på?

Man lär sig. I en artikel i Arkitekten om Norra Sorgenfri från juni 2008 (finns att ladda ner här) nämns att hemlösa nyligen haft ett tältläger i Kvarteret Brännaren. I september 2009 finns här inga spår av det, i alla fall inte dagtid.

Före detta tältplats?

Det finns från kommunens sida en ansats i visionen för stadsdelen, om att den ska utvecklas organiskt- typ - med plats för alla funktioner och grupper av malmöbor.

Just nu pågår en utställning på Form/Design Center, Designfenomen på stan. Där var det i förra veckan ett samtal om gentrifiering, stadsplanering och Malmös nya intressanta områden, som en Oskar rapporterat från på bloggen Norra Grängesbergsgatan. Jag var inte där och vet inte vad för slags mjöl Oskar har i sin påse, men han skriver i alla fall så här:

"Gunilla Kronvall är representanten från Malmö Stad. Hon arbetar med den nya stadsbyggandet i Malmös äldsta industriområde Norra Sorgenfri. Hon pratar om vikten av att bygga bort detta och liknande barriärområden, och klargör stolt att kommunen vill ha en utveckling med många små aktörer för att det värnar om komplexiteten i staden. Hon säger också att allt som finns i staden ska få ha sin plats, inget skall skuffas undan. 'Som exempel kan man sätta ut bänkar som är bra att övernatta på'. Ingen blinkar ens när hon säger det. Bara en Pontus i publiken värmer stämningen med ett synnerligen välplacerat Bob Hund-citat: 'I min trädgård ska jag ha blommor, och utslagna'." (Mina fetningar)

Inget ska skuffas undan. Men frågan är om de som bodde på ödetomten vid Industrigatan kommer att tycka att de utplacerade bänkarna fungerar som hem. Eller om de verkligen kommer att vara välkomna att använda dem när de nya husen är byggda och bebodda.

2 kommentarer:

  1. En artikel från Sydis av en blygsam sommarvikarie 2007:

    http://sydsvenskan.se/malmo/article254765/Hemlosa-jagades-bort-med-traktorer.html

    SvaraRadera
  2. Hej Tomas! tack för länken. jag lägger till den i länklistan så att framtida besökare kan läsa den

    SvaraRadera