måndag 30 november 2009

Bröd & Frihets folkkök, Utkanten

Det är mycket folk som samlats på Utkanten denna måndagskväll, där arbetsgruppen Bröd & Frihet bjuder på vegankäk. Köket och serveringen finns i ett stort rum i en av Addos gamla byggnader ut mot Östra Farmvägen. Det är en industrilokal som inretts med överblivna bord, stolar, soffor och fåtöljer.

Om besökarna har lite pengar till övers kan de lägga en valfri slant för maten, annars är det gratis. Diskar gör man själv i därför avsedda baljor. Stämningen är lågmäld, avslappnad och vänlig. En kille säger några ord till de församlade om helgens händelser, då polisen gjorde ett tillslag. Han talar sakligt om det som hänt, utan stora åthävor. Alla lyssnar uppmärksamt.

Ett av de skäl som angavs för razzian var att man ville se om lokalerna uppfyllde kraven på brandsäkerhet, därför var även brandkåren på plats. Nu hade de inte hittat något som motiverade att lokalen stängdes för verksamhet. Men under tisdagen väntas brandinspektionen komma för att återigen se om det finns skäl att stänga lokalerna. Alla som har möjlighet att komma förbi under tisdagen och hjälpa till med olika arbetsuppgifter uppmanas göra så.

I ett annat rum finns en scen, där kvällens band håller på att rigga upp sin utrustning. Ännu längre in i de labyrintiska gångarna finns en liten biograf. Vi upptäcker att vi missat en filmfestival där bland annat Äppelkriget, Dunderklumpen och Resan till Melonia visats.

Men ikväll är det besök av några squatters från Prag. De berättar om Milada, ett hus som bebotts av squatters under elva år tills det i somras tömdes av ett privat vaktbolag – med kopplingar till extremhögern – under polisbeskydd. Enligt föredragshållarna var Milada den sista fristaden i Prag för alternativkulturen.

Det tycks vara en självorganiserande princip som styr aktiviteten på Utkanten ikväll, där var och en bidrar efter sin förmåga. Precis när vi ska gå tar en annan kille till orda i serveringen. Han berättar att några gäster som studerar till brandingenjörer har gjort husesyn under kvällen. Nu finns det en lång lista på saker som behöver åtgärdas, bäras, fixas innan inspektionen imorron. Frivilliga behövs och genast ställer sig ett tiotal unga män på led för att få uppgifter. Så när det gäller uppfattningen om vem som ska hugga i och bära tycks traditionella könsroller reproduceras också i detta vänsterradikala sammanhang. Ja, och så i det punkigt svartklädda killgänget som samlas runt scenen i väntan på att bandet ska gå på, förstås.

Utanför Utkanten, en septemberdag

3 kommentarer:

  1. Mycket bra blogg! Välkommen tillbaka till Utkanten när som!

    SvaraRadera
  2. Tackar! Jag kommer säkert ha vägarna förbi fler gånger på mina turer i krokarna!

    SvaraRadera
  3. Kan rapportera att branskydds inspektörerna inte hade något att anmärka på, bortsett från lite småsaker, som snarare var riktlinjer. Kortsagt så kan Utkanten fortsätta med sin verksamhet.

    SvaraRadera