måndag 16 november 2009

Melonia - en husockupation på Industrigatan

Jag träffar X & Y* på Ölcaféet på Skolgatan. Över några öl pratar vi om fackligt arbete, stadsplanering, hyrespolitik och radikal vänsterkamp.

Båda var de engagerade i generationen husockupanter mellan Borgen-ockupanterna runt 1990 och dagens ockupationsrörelse i Malmö/Lund. Deras grupp ville genom sina aktioner sätta ljuset på oseriösa hyresvärdar och en bostadspolitik som mer och mer uteslöt stora grupper från boende - inte minst därför att tillgången på billiga hyresrätter minskade i takt med att ombildningarna till bostadsrätter ökade. Ockupationer var ett av de medel man använde sig av, men man arbetade också med demonstrationer och annan opinionsbildning.

X & Y är ideologiskt väl förankrade, men kan idag också se tillbaka på aktionerna med självkritisk distans. Exempelvis ockuperades ett hyreshus på Rasmusgatan vid Sevedsplan, där en slumvärd tog ut ockerhyror av socialen för att låta utslagna människor bo i ett nergånget hus. När värden ville göra sig av med de boende tog man bort fönster och dörrar ur lägenheterna, men de som höll till där bet sig fast, försökte sätta tillbaka fönstren och ville inte flytta.

Ockupanterna beslöt sig för att i sann solidarisk anda hjälpa till, men deras möte med lokalbefolkningen var inte helt okomplicerat. Heroinkranen i kvarteret var inte alls förtjust över att det blev väsen och att polisen skulle lockas dit i onödan. Och, menar Y, det hela slutade förmodligen med att de som bodde där åkte ut snabbare.

En liknande effekt blev det när Ockupationsgruppen Melonia sedan, sommaren 2003, bestämde sig för att ockupera ett övergivet hus i Kvarteret Brännaren - det som ligger ut mot industrigatan och som för länge sedan tillhörde AB Alfred Benzon - i akt och mening att göra det till ett allaktivitetshus. De hemlösa som hade sina tält och husvagnar på ödetomten undrade vad som stod på och blev oroliga för att ockupanterna skulle dra dit polisen.

Den tillfälliga fristaden Melonia

Ockupanterna klädde sig i vita overaller, som en symbol för att det var en fredlig manifestation. I pressmeddelandet stod det bland annat: "Åter stängs fritidsgårdar och kommunen säger att det inte finns pengar. När vi inte jobbar, går i skolan eller på div. arbetsmarknadsåtgärder ska vi vara konsumtionsenheter, köpa de varor vi skapar på arbetsplatser, köpa den fritid som säljs till oss, vara tysta och kontrollerade tills vi återgår till produktionen. Vi vägrar finna oss i detta". Huset utropades till Melonia - efter den utopiska ön i den animerade filmen Resan till Melonia av Per Åhlin och Karl Rasmusson - till skillnad mot resten av världen som var det ogästvänligt kapitalistiska Plutonia.

När pressmeddelandet gick ut hade ockupanterna redan varit inne i huset en kväll och en natt. De hade arbetat hårt för att måla om och fixa till på nedervåningen. X var en av sex ockupanter som var inne i huset, medan Y ingick i stödtrupperna som skulle ordna fram förnödenheter. X minns med en viss besvikelse att maten som kom fram var muffins och annat smått, när kamraterna som slitit hela natten hade behövt en grillad kyckling eller nåt annat mer matnyttigt att sätta tänderna i. Y menar dock att det fanns mackor också.

Vid halvsjutiden på kvällen ockupationens första dag slog polisens insatsstyrka till. Ockupanterna befann sig på andra våningen. Plötsligt fylldes Industrigatan med kravallutrustad polis som stormade huset. Poliserna tog sig in i huset och uppmanade ockupanterna att komma ner. Först vägrade de, men när de fick ultimatum att gav de upp och tog sig nerför trappan. Där möttes de av skarpa ficklampor och dragna vapen. Några av ockupanterna behandlades synnerligen omilt innan de fördes till polishuset för inlåsning och förhör.

Artikel på Yelah.net.

Något allaktivitetshus blev det inte vid Industrigatan den gången. Men nu finns det ett sådant, Utkanten, beläget i Addos gamla lokaler i Kvarteret Spiralen. Och vad är det som planeras för det gamla Bussgaraget nästgårds om inte ett kommunalt sponsrat aktivitetshus? Liksom när det gällde frågan om att det måste finnas hyresrätter till rimliga priser, vilken nu lyfts fram som central av bostadspolitiker i staden, kanske Ockupationsgruppen Melonias inbrytning i Kvarteret Brännaren är att se som ännu en framsynt framstöt av vänsterns avantgarde.
_________________________
*X & Y heter egentligen något annat.

4 kommentarer:

 1. Vänsterns avantgarde vill inte ha muffins! Bra skrivet! /X

  SvaraRadera
 2. Anonym - tack! Nej, muffins är väl inte det man tänker sig som revolutionens främsta näringskälla

  SvaraRadera
 3. Trevlig läsning. Och tack för en schysst kväll och ölen! Får bjuda tbax vid lämpligt tillfälle.
  /Y

  SvaraRadera
 4. Y - tack själv! Det gick väl rätt jämnt upp vad ölen beträffar. Men gärna något mer utbyte av rundor framöver!

  SvaraRadera