onsdag 23 september 2009

Kvarteret Spiralen - Addo

Addo-land, Industrigatan/Östra Farmvägen

I Kvarteret Spiralen måste det ha varit en våldsam aktivitet när det begav sig. Räknemaskinstillverkaren Addo flyttade hit i början av trettiotalet, till hörnhuset ovan, och bredde sedan ut sig allt mer med nya byggnader och fler anställda. Enligt det oumbärliga referensverket Malmöföretagen - förr och nu av Rikard Smitt var Malmöfabriken 1970 stadens näst största arbetsplats med 1 600 anställda.

Addo-land, gårdsmiljö

Addo hade fabriker i Hörby och Eskilstuna, för att inte tala om i England och Brasilien. I Örkelljunga producerades multiplikationsmaskinen Multo. I Lammhult tillverkade man kontorsmöbler. Lärlingar utbildades i den egna industriskolan. Det var räknemaskiner på löpande band och under sextiotalet fördubblades produktionsytan på hemmaplan, genom en ny anläggning i grannkvarteret Tangenten ett snäpp närmre Kontinentalbanan.

1966 köptes Addo upp av Facit, och det kan ha varit början på slutet. Facit krisade, Addo krisade. Att envist fortsätta producera mekaniska maskiner blev en allt sämre idé, när de elektroniska räkneapparaterna kom och erövrade världsmarknaden. 1972 var det slut på Addo-sagan i Malmö. Om Facit/Addo hängt på i utvecklingen hade kanske Kvarteret Spiralen idag varit en skånsk högteknologisk smältdegel.

Så blev det inte men fabriksbyggnaderna står kvar, ganska välbevarade. "I ett område som Norra Sorgenfri där så mycket av den gamla industribebyggelsen redan rivits är en bevarad industrimiljö som denna unik och värdefull", skriver bebyggelseantikvarie Olga Schlyter i sin utredning. "Den södra innergården /.../ har potential att bli ett spännande stadsrum i det framtida Norra Sorgenfri."

Spännande stadsrum


Idag är olika små företag inhysta i komplexet, bland annat en bilverkstad och ett tryckeri. Det är alltid nån som håller på och pysslar med nåt. Jag smyger in genom en halvöppen dörr - det hänger en svart flagga utanför och ett fönster är täckt med en graffiti-målad masonitskiva.

Det är något slags allaktivitetshus, enligt ett anslag. Längre in, bortom dunklet i gången innanför porten, sitter några punkare och diskuterar verksamhetens inriktning. Jag vänder och går ut i solljuset igen. Någon gång ska jag ta mod till mig att fråga vad de sysslar med här och vad de tror om Spiralens framtid. Men inte idag.


Källor:
Olga Schlyter: Norra Sorgenfri. Kulturhistoriskt underlag inför planprogram. Byggnadsantikvarisk utredning. Enheten för Kulturmiljövård, rapport 2006:026
Rikard Smitt: Malmöföretagen - förr och nu, Lund 2007. Eget förlag.

Se också kommentarsfältet till posten Kvarteret Grytan - Tripasin.

4 kommentarer:

 1. http://www.youtube.com/watch?v=xhZjMKmxIXY

  Videon är ihopklippt av en informationsfilm från Multo i Örkelljunga...

  SvaraRadera
 2. Jag var svarvare på ADDO under hösten 1970 men flyttade då svarvavdelningen lades ner vid årsskiftet. Under våren -71 jobbade jag med brotschning mm. Jag flyttade till Värmland samma sommar. Göran Engström

  SvaraRadera
 3. Utkanten hette aktiviteshuset, det finns en bok om dess födelse och nedläggelse. Multo-fabriken uppmärksammades för något år sedan efter att fd anställda avslöjat om hur det dumpades gifttunnor i någon närbelägen mosse.

  SvaraRadera