lördag 17 mars 2012

Stäppen, april 2005


Bild: Bertil Kastberg

Vi förflyttar oss bakåt i tiden, till den 21:a april 2005.

Bertil Kastberg har varit vänlig nog att skicka några bilder till NSN-redaktionen. De är tagna på ödetomten i kvarteret Brännaren. Det är betydligt mer uppvuxet än nuförtiden med små träd och buskar och - framför allt - är här mer bebott.

Man kan se att det fortfarande är fönster i Benzons hus, inte som nu då gluggarna är igensatta med träskivor. Taket verkar vara i betydligt bättre skick, numera är en hel del takpannor borta.

Bild: Bertil Kastberg

Det finns alltså en husvagn här under våren 2005, precis som i Mikael Bergstrands deckare Av jord är du kommen från 2009. Om den som bor här heter Hasse, som i boken, förtäljer inte historien.

När NSN startar hösten 2009 har tomten röjts av, både på sly, boningar och skräphögar. Ett av de första inläggen i bloggen refererar till en artikel i Sydsvenskan av Tomas Lindblad från juli 2007, med rubriken Hemlösa jagades bort med traktorer.

Ett tiotal personer blir då avhysta från ödetomten. Det framgår inte av artikeln vem som skickat fram traktorerna för att röja undan.

Bild: Bertil Kastberg

På bilden ovan ser man det blå planket, som ännu tycks vara ganska helt och som inhägnar tomten mot Nobelvägen och Industrigatan. Det gör ödetomten insynsskyddad.

I oktober 2009 bygger en man en tipi på det ställe där nu Lisa Renvalls installation Loft Living står. Han har planer på att slå sig ner här, men blir dock bara kvar några dagar. Senare under den kalla vintern 2010 försvinner också den siste bofaste invånaren, när hans skjul brinner upp.

Bild: Bertil Kastberg

Rätt rejäla björkar har fått växa till sig intill den gamla fabriksväggen. Här är det nog ganska gassigt i vårsolen, en fin dag som denna, lika skönt som det måste vara besvärligt att bo här kalla och blåsiga vinterdagar. 

Numera är det för mycket insyn och för många skejtare, bloggare, stadsutvecklare och annat löst folk här för att någon ska kunna bo här i lugn och ro.

Stort tack för bilderna, Bertil! Tack vare dem är en del av områdets närliggande historia dokumenterad.

4 kommentarer:

 1. För jävligt att folk skall bo/leva så här,oavsett land!Dom/beslutfattarna/maffian lever inte som dom lär!

  SvaraRadera
 2. @Calle: jag tror absolut inte att beslutsfattarna, vilka som nu avses med det, vill att det ska bo folk i tält och husvagn på stadens ödetomter. Det är ju därför de motas bort. Sen är det en annan sak - och detta är möjligen för jävligt - att vi (som samhälle betraktat) inte alltid lyckas komma upp med och erbjuda vård- och/eller boendeformer som alla kan acceptera eller finna sig till rätta i. Men mekanismerna bakom att människor bosätter sig i ett tält på en ödetomt är, menar jag, komplicerade och långtifrån entydiga.

  SvaraRadera
 3. vilken otroligt fint arbete du gör med en utomordentlig blogg, Jörgen.

  /sorgen

  SvaraRadera
 4. Tack David, för de fina orden!

  SvaraRadera