söndag 10 juli 2011

Ny tidskrift: Movium Magasin

Movium – centrum för stadens utemiljö vid SLU i Alnarp – har nedkommit med en papperspublikation: Movium Magasin.

Första numret är innehållsmättat. Här finns bland annat ett stort reportage om gentrifiering. Kolbjörn Guwallius vänder och vriderförtjänstfullt på begreppet, med Vesterbro i Köpenhamn och Möllevången i Malmö som exempel. Stad Solidars kojstad vid Folkets Park får förstås stor uppmärksamhet.

Anders Rubin, kommunalråd i Malmö med ansvar för bostadsfrågor, menar i reportaget att man från kommunens sida gjort allt för att stoppa gentrifieringen av Möllevången, bland annat genom att vara generösa med tillstånd för högljudda arrangemang, klubbar och serveringar.

"Egentligen har vi velat att Möllevången ska vara en port in till Malmö där man härjar runt några år innan man flyttar vidare", säger Rubin. Så om du är en hipster som klubbar runt på Debaser och liknande etablissemang, betänk att du gör det som del av en kommunalt sanktionerad masterplan.

Nu menar Rubin dock att slaget om Möllan är förlorat - stället kommer oåterkalleligen att gentrifieras. En spik i kistan var enligt Rubin när skolan vid Folkets Park öppnade, en annan - så klart - den sedan länge pågående omvandlingen av hyresrättshus till bostadsrättsföreningar. Folk stannar längre och får successivt mer pengar att spendera. Eller så köper och säljer de sina lägenheter till ständigt ökande priser, vilket också förändrar populationen.

Rubins inställning är talande. Den säger att man som politiker kan styra genom hur länge man ger tillstånd till uteserveringar att ha öppet, inte genom mer handfasta bostadspolitiska åtgärder. Marknaden styr.

Talande - rent häpnadsväckande - är också att bostadsminister Stefan Attefall, när Guwallius intervjuar honom, inte känner till termen gentrifiering. Inte konstigt att den bostadspolitiska debatten är helt död på de avgörande politiska arenorna.

Här kan du läsa min recension av Movium Magasin i Helsingborgs Dagblad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar