söndag 30 maj 2010

Vårvandring #2

Vid korsvägen

H
ittills har vädret
under Sorgenfri-vandringarna inte varit lysande. Först rå vinterkyla, sedan kyligt vårväder och idag regn. Ändå är det en tapper skara som samlas vid Benzons tegelhus för en extrainsatt vårvandring. Vi rör oss upp till korsningen Industrigatan/Nobelvägen. Här har det kommit upp en ny skylt - se ovan. Ännu ett tecken på att Sorgenfri börjar räknas som en del av civilisationen, eller i varje fall till stadens infrastruktur.

Hanna uppmärksammar en annan skylt, som anger högsta tillåtna hastighet längs Industrigatan till 40 km/timme. Det är definitivt en nyhet, kanske är det inte många av bilisterna som fattat det än för många håller synnerligen god fart. Fartbegränsningen är med all säkerhet ett led i att göra Industrigatan till ett gästvänligare ställe. Det har gatan aldrig varit. Eva säger att hennes mamma Gun - som cyklade här hundratals gånger från fyrtiotalet och framåt - alltid höll högsta möjliga fart om hon behövde passera här när det var mörkt.

Jag får alltid reda på något nytt på de här vandringarna. Nu berättar Johan om de tre gräsbevuxna kullarna här i hörnet, inne på Eons tomt. Kullarna tillsammans med belysningen över parkeringen längre in i kvarteret utgör en konstnärlig installation, som gjordes när Malmö Energi byggde sitt huvudkontor här i början av nittiotalet. Sedan köptes Malmö Energi upp av Sydkraft, och nu är det alltså Eon som har verksamhet här.

Vi fortsätter, tittar till bussgaragen - där inget tycks hända - och travertinbeklädnaden på Förlagshuset. Vi promenerar Celsiusgatan ner. Här, någonstans mellan Wibergs gamla kappfabrik och Ferrosans fabrik, låg Kaffe och Kolonial som gjorde egen marsipan man kunde gå hit och köpa. Vid Östra Farmvägen fanns Malmö Wienerkorvfabrik. Om detta och mycket mer berättade Gun när vi sågs i Lödde i vintras.

Efter att ha gått en bit längs Östra Farmvägen är vi tillbaka på Industrigatan. Vi stannar till vid Addo-kvarteret och kan konstatera att Tripasin-husets entré fortfarande inte har återställts.

Det regnar, som sagt. Därför blir det ingen grillning idag. När vi gjort varvet och står utanför Benzon-huset igen är det dags att avsluta evenemanget. Kanske blir det fler vandringar mot slutet av sommaren.

Lotta, Hanna, Rut och Johan visar glatt humör trots regnet

Eva - tillrest från Helsingborg - och hennes son Isak, som nu flyttat från Seved till Abbekåsgatan.

2 kommentarer:

  1. Det goda vädret har hittills inte riktigt timat med vandringarna. Men skam den som ger sig.

    SvaraRadera
  2. Hoppas det blir fint när Sommarscen ska visa film där i alla fall. Då kan vi grilla innan!

    SvaraRadera