söndag 16 maj 2010

Vårvandring

För den som vågar sig in genom svängdörrarna till Stäppen väntar spännande upplevelser. Ett gäng som törs samlades på söndagen vid Benzons gamla tegelhus för en vandring.

Konstnären Lars Embäck, som bott och verkat på Sorgenfri sedan början av åttiotalet, berättade om den bebyggelse som fanns här på den tiden. Just där nu saloon-dörrarna leder ut till Nobelvägen låg ett gammalt hus, som varit något slags konsulat innan det övergavs och slutligen revs. I hörnet Nobelvägen/Industrigatan låg en modernare byggnad, dit tågen ännu i slutet av åttiotalet kom åkande längs stickspåret för att lasta av virke.

Rester av stickspåret, längs med Industrigatan

Lars kunde följa händelseutvecklingen i Kvarteret Brännaren från andra sidan Industrigatan. Då stod där ett fabrikskomplex, som för länge sedan varit Läderfabrikerna Skandia och Öresund. Lars och hans sambo Marianne - numera är de gifta - bodde från 1983 till 1990 i disponentvillan som låg i anslutning till fabriken. Lars minns att det fanns en stor sporthall, samma hall där Gun från Håkanstorp brukade spela badminton under 40- och 50-talet.

Tandborsttillverkaren TePe hade sin verksamhet i fabriken, men flyttade ut 1987. Då gick en grupp konstnärer samman i ateljéföreningen Öresund och hyrde två av våningarna. Under två år gick det bra, men sedan blev de uppsagda av fastighetsägaren. Efter det använde brandförsvaret disponentvillan och fabriksbyggnaderna för övningar, tills hela rasket brann ner 1996. Här berättar Lars mer ingående, och det finns också filmat material från Läderfabriken Öresund.

Idag är det ännu en ödetomt där Läderfabriken Öresund en gång stod. Bilden är tagen i början av september 2009.

Vi fortsätter Industrigatan ner, passerar Östra Farmvägen och beger oss in i Kvarteret Spiralen. Lars har nu en ateljé i den gamla Addo-byggnad som hyrs av Ateljéföreningen Addo. Lars låser upp och visar runt lite i huset. Här finns ett stort rum i bottenplanet, där konstnärerna kan arbeta när de håller på med större projekt och som ibland är utställningslokal.

Från en avsats på översta våningens västra gavel har vi en vidsträckt utsikt över Sorgenfri:

Kvarteret Smedjan med Antpacs byggnad, därbakom Benzons hus i Kvarteret Brännaren och i fonden Eons kontorsbyggnad i Kvarteret Verket, på andra sidan Nobelvägen.

Skyline med Pauli Kyrka, Turning Torso, Savoy, Petrikyrkans mäktiga torn och Kockumshuset "Gängtappen", som när det byggdes 1958 var Sveriges högsta skrapa.

När vi åter står på Industrigatan kikar vi österut mot Kontinentalbanan. K, som bor på Håkanstorp på andra sidan järnvägen, cyklar förbi här de flesta dagar på väg till jobbet - precis som Gun cyklade längs Industrigatan på väg till skola och jobb för drygt ett halvsekel sedan.

Vi går tillbaka till ödetomten och stannar till vid odlingsbäddarna. Lars berättar att det var mycket aktivitet kring Benzonska huset för några somrar sedan - bland annat filmvisningar på husväggen och olika konstnärliga happenings. Det var vid den tiden, tror han, som elever från Alnarp påbörjade en odling här. Projektet övergavs när man kom underfund med att marken är så förorenad här att det inte går att odla tjänlig föda här. Det är alltså inte - som jag trott - gerillaodlarna Mykorrhiza som varit här och grävt, vilket bekräftades i veckan genom ett mail från en av aktivisterna. Men det stämmer att det är Mykorrhiza som är igång vid Östervärn och nu har föreningen också fått en bit av Enskifteshagen för uppodling, enligt en artikel i Efter Arbetet).

Vi sår i alla fall lite blomsterbönor i en av bäddarna, som en manifestation för dagens vandring och med en liten besvärjelse till fruktbarhetsgudarna att de ska gro. Efter detta jordbruksarbete beger vi oss till den nya skejtparken, där L har satt fyr på grillarna. Snart kan vi kalasa på varmkorv med bröd. P har med sig nybakade bullar med ost. Det blir en trevlig avslutning på vandringen. Solen tittar till och med fram några sekunder då och då. Hundarna Figo (eller Figge som han kallas i vardagslag) och Lexie kommer bra överens. Alla cyklar står kvar vid Benzons hus när det är dags att bege sig hemåt.

4 kommentarer:

  1. Tack för en mycket trevlig och givande vandring! / Sandra

    SvaraRadera
  2. Tack själv för din medverkan!

    SvaraRadera
  3. Tack för en trevlig och intressant vandring! Snyggt och snabbt har du också lagt ut det på bloggen! Några bekantskaper och 5 blomsterbönor rikare. :)

    SvaraRadera
  4. Tack själv! Hoppas de gror - både bekantskaperna & bönorna. Vad gäller bönorna kommer bevakningen av dem att bli intensiv framöver

    SvaraRadera