tisdag 18 maj 2010

Avstickare: Nobeltorget

Camilla Jonasson har en mission. Hon vill väcka Nobeltorget till liv. Så hon går dit varje dag med sin filt och fikar eller äter lunch. Ser vad som händer, pratar med folk som också vistas här, fotar och skriver om torget på sin facebook-grupp.

Ikväll har Camilla verkligen lyckats få liv här. Hon har arrangerat ett "väckelsehäng". Ett enkelt PA har riggats i ett hörn av gräsmattan. Malmö stad kunde inte erbjuda någon el, men det kunde en restaurang en bit bort längs Nobelvägen. Folk har samlats på filtar, de gör sig en picknick och har trevligt. Kristian von Svensson framför några av sina låtar. Det är en ganska mild afton med bara lite kyla i vinden.

Mediabevakning: Camilla Jonasson förevigas på sin färgglada filt av Malmö Fria Tidnings utsända reporter

Nobeltorget är egentligen ganska fint: en stor gräsmatta med bänkar och rabatter. En fontän som sprutar vatten på ett muntert sätt och så - borta vid Lantmannagatan - den stora bronsstatyn Till Axel Danielsson av Willy Gordon. Axel Danielsson grundade tidningen Arbetet. På andra sidan Lantmannagatan reser sig Folkets Hus (numera Malmö Konferenscenter). Arbetarrörelsens hjärta slår ännu i detta bortglömda hörn av staden, om än med ostadig och något fladdrig rytm.

Ändå: det är en svår plats att gjuta liv i, monumental och på samma gång ödslig. Trafiken gör det inte lättare. Torget kringskärs av Nobelvägen, Amiralsgatan och Lantmannagatan, tre hårt trafikerade genomfartsleder. Här har skapats en bilismens aorta, en rest från den tid då stadsplanering handlade om att göra det enklare för de bilburna att ta sig in i, ut ur och genom staden. Kvällens begivenhet och Camilla Jonassons mission handlar istället om vårt behov av gröna lungor, och om Nobeltorgets möjligheter att bli en sådan.

4 kommentarer:

 1. Woman on a mission! Vad roligt. Bonusinfo: Willy Gordon gick på Konstakademien samtidigt som Randi Fisher, och det finns ett porträtt av honom som hon målat. Han är också mannen bakom det Raoul Wallenberg-minnesmärke som restes i Stockholm (Saltsjöbaden?) i efterdyningarna av vreden mot Kirsten Ortveds Wallenbergmonument på Nybroplan.

  SvaraRadera
 2. Linda - tack för info om Willy Gordon! Kände inte till honom innan jag såg hans namn på statyns sockel.

  SvaraRadera
 3. Camilla Jonasson20 maj 2010 09:13

  Jag tackar också för infon. Pratade med min tandläkare igår och han var med när statyn sattes på plats så var även Olof Palme så nog har det hänt saker på detta torg.

  SvaraRadera
 4. Jag applåderar lite från sidan, detta företag. Heja! Sonen med flickvän kommer nu att bli utdragna där med fikakorgen när jag hälsar på dem på Abbekåsgatan. Att mysa kan ges nya dimensioner...
  Jag är med! Vi ses där. Också.
  Eva S

  SvaraRadera