torsdag 20 maj 2010

Avstickare: Odling på Ellstorp

Dan och Britta rensar vitlökslandet

Dan kommer från Hagfors i Värmland. Där var inte många intresserade av stadsodling. När han jobbade på en tomatodling tog han hand om överblivna tomatplantor och planterade dem i en grushög på en byggarbetsplats. Sedan flyttade han söderut och vet inte hur det gick för de där plantorna. Nu bor han i Malmö och studerar till trädgårdsingenjör vid SLU i Alnarp. I Malmö har han hittat gelikar som gillar att odla i staden. Den här torsdagskvällen i maj, en av de första riktigt ljumma, arbetar han med odlingen på det övergivna koloniområdet på Ellstorp. Vi hjälps åt att så blomsterbönor vid en död buske, som kan bli fint stöd för bönorna att slingra på ifall de gror.

Lite längre bort gräver Emma, Hanna, Britta och Jonna ut en ny bädd i den gräsbevuxna marken. Bit för bit växer den improviserade odlingen, enligt principen att använda det man hittar och kan använda. På det gamla koloniområdet har odlarna hittat sparris, smultron, jordärtskockor och vinbärsskott. Här finns gott om fruktträd, som nu står i blom. Annat har tagits hit och planterats, bland annat vitlök, libbsticka, kärleksört (som jag får veta är ätlig och gör sig bra lätt uppstekt). Här är mycket som grönskar och gror. Också tillbehören följer lagen om att ta det man har. Några gamla fönsterramar utan rutor blir en odlingsbädd. Några hela fönster blir ett litet växthus.

Emma, Hanna, Jonna och Britta gör en odlingsbädd i våningar.

Gerillaodlarna vid Östervärn är en del av Mykorrhiza, nätverket för stadsodling som sedan drygt ett år har en lokal avdelning i Malmö. Vid den före detta folkhögskolan Holma utanför Höör har de sina största odlingar, men på flera ställen i Malmö har underutnyttjade platser, som denna, börjat förvandlas genom Mykorrhizas försorg. Emma och Britta vet inte exakt hur många som är engagerade i organisationen, den är löst sammanhållen och man hjälper till med arbetet när man vill och har lust. Men det är nog flera hundra som på något sätt är med.

Nu är något stort på gång. Mykorrhiza ska få 1 500 kvadrat av Enskifteshagen att odla på (sök på Sankt Matteus kyrka på Eniro så hittar du dit). Än saknas det några kommunala beslut - det är många förvaltningar som ska säga sitt - men Britta är säker på att det kommer att bli av. Nu är det lite sent för vårbruket, men en liten del av marken kommer man nog hinna odla upp och plantera på redan den här säsongen. Vissa politiker och tjänstemän inom Malmö kommun har alltså visat sig intresserade av stadsodling. Intressant.

Emma och Britta i det urbana odlingslandskapet

2 kommentarer:

  1. Johan Frohnert24 maj 2010 kl. 17:34

    Odling är ju alltid roligt och uppmuntras i alla lägen. Finns det intresse av tomatplantor så har vi fått över som vanligt. Hur förmedla? Har du namn?

    SvaraRadera
  2. Hej Johan! Tyvärr går ju ödetomten på Sorgenfri bort på grund av förorenad mark, annars hade det varit fint med en tomatodling där. Trevligast för plantorna kanske hade varit att sättas ut i Enskifteshagen när odlingen där börjar. Jag ger dig några namn via fb som du kan kontakta

    SvaraRadera