onsdag 2 maj 2012

Hela klabbet

Forumet SkyscraperCity håller koll på vad som händer i "Greater Malmö", när det gäller kommande och pågående byggprojekt. Nu finns det en ny tråd, om Norra Sorgenfri. Tråden har lånat Norra Sorgenfri Nus sidhuvud som illustration. Det är en komplimang, och som tack återanvänder jag den här flygbilden från trådens inledning:

Bild från SkyscraperCity
Jag använde samma bild i bloggens allra första inlägg. Den visar, framför allt, områdets centrala och strategiska läge i staden. Kontinentalbanan passerar över Industrigatan i förgrunden. En liten bit åt vänster utanför bild passerar järnvägen Amiralsgatan och här kommer det, om allt går väl, bli en lokal tågstation inom en inte alltför avlägsen framtid. Precis utanför bildens nederkant sträcker sig Scheelegatan - en gata som förbinder Sallerupsvägen med Emilstorp och sedan sträcker sig förbi Östra kyrkogården bort till Rosengård.

Industrigatan - som enligt planerna ska utvecklas till mer av en stadsgata - förbinder området med St Knuts väg och Föreningsgatan. Nobelvägen - som går som ett band från vänster till höger över bildens mitt - kommer med all säkerhet att leva upp som ett mindre bildominerat och därmed människovänligare stråk mellan Östervärn och Södervärn. Utvecklingen av Norra Sorgenfri är en nyckel till Nobelvägens ljusnande framtid. Redan har man lagt ny cykelväg längs den, och planterat träd i mitten.

Bilden är tagen någon gång innan hösten 2008. De gröna stadsbussarna står fortfarande parkerade på asfaltsplattan i kvarteret Spårvägen (hörnet Industrigatan/Nobelvägen). Hela bussgaraget, verkstäderna och kontorsbyggnaden som inrymde kommunens lönekontor finns kvar. Rivningarna började hösten 2009, samtidigt som den här bloggen påbörjades.

Ödetomterna på båda sidor Industrigatan tycks nyligen ha blivit avröjda från vegetation och eventuella boningar. Men den första skejtrampen, byggd med tegel, masonit och cement, syns som en blå bassäng i kv Brännarens övre högra hörn. Annars känner man igen sig ganska väl. Inte så mycket har rivits, inte så mycket har byggts.

Det är mest i det täta kvarteret Grytan - andra kvarteret till vänster efter Kontinentalbanan - som det hänt saker. Den gamla korvskinnsfabriken har blivit ett byggymnasium och ut mot Östra Farmvägen har det byggts för särskolegymnasiet. Östra Farmvägen har smalnats av där gatan löper mellan kvarteren Grytan och Brännaren, och fått bättre cykelväg. En busshållplats har det också blivit, för elevernas skull. I hörnet Östra farmvägen/Industrigatan förbereds för rivning av de gamla magasinsbyggnaderna och nybygge av bostäder.

En bild till, ungefär från samma tid:

Bild från ScyscraperCity

3 kommentarer:

  1. Välkommen till forumet, Jörgen! Skriver du själv på SkyscraperCity? Din till synes outtömliga kunskap för och brinnande om Norra Sorgenfri behövs sannerligen hos "oss".

    SvaraRadera
  2. Tackar! Jag tror jag har ett användarnamn, men har inte postat nåt än. Fast nu när det finns en tråd om Norra Sorgenfri börjar det väl bli dags.

    SvaraRadera
  3. Låter bra! Väl mött. :-)

    SvaraRadera