torsdag 24 maj 2012

Avstickare: Caroli City - Zeppelinaren säljs

När Caroli City invigdes 1973 var det, får man anta, med pompa och ståt. Bland annat kunde man då beskåda ett monumentalt konstverk av Bertil Vallien, Zeppelinaren.


Zeppelinaren har hängt här sedan dess, i Caroli Citys hjärta. Att döma av dammlagret på vissa av figurerna har den fått hänga i fred. Men nu är det slut på det. Konstverket passar inte in i den nya berättelse om Kvarteret Caroli ägaren vill förtälja. Det säljs just nu på nätauktion. När drygt en timme återstår är högsta budet 66 000 kronor*. Det är inte så mycket och då får man ett stycke modern malmöitisk kulturhistoria på köpet.

Som köpare får man stå för nedtagning och bortförande av verket. (Gondolen under skeppet måste monteras bort före transport. Hissanordningen zeppelinaren hänger i medföljer om så önskas). Man bör även ha ett ganska stort utrymme att installera det i.
  Uppgifter från auktionsförrättaren: "Metalltrådar samt sandgjutna glaspjäser, delvis bemålad. /.../ Skeppets front har en spets med figurer och på skeppets mage är en korg för resenärer fäst. På metallskelettet är totalt 208 glaspjäser - fördelat på två storlekar - sammanfästa med sex metallpjäser, metalldekor och hängande kedjor. På skelettets båda sidor sitter 17 stavar med vardera 2-3 glaskulor.

Mått: Längd: ca. 600 cm, bredd: ca 230 cm, höjd: ca. 310 cm.
 

/.../ Ett 20-tal av glaskulorna på skelettets sidor saknas eller är trasiga. Enl. uppgift från Bertil Vallien kan nya glaskulor beställas på Kosta Boda. Konstverket är i behov av rengöring.

Grundkonstruktionen till farkosten tillverkades i smedjan på Boda Glasbruk i Småland av Bertil Vallien tillsammans med smeden Lars Larsson."
________________________
*Till slut blev det 170 000 + klubbslagsavgift & 20 % provision.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar