måndag 22 november 2010

Fler bostadsrätter

När Riksbyggen lägger upp en första blänkare om sitt kommande byggprojekt på Brännaren 2 (det vill säga den östra delen av ödetomten) utlovar man en stadsdel som ska bli "rik på variationer, småskalighet, unik karaktär med bostäder, lokaler och allmänna platser". Men just på den egna fastigheten tar man mer av ett helhetsgrepp och planerar för ca 110 stycken bostadsrätter. Det är 100 % av beståndet, inte ens 20 klädsamma % hyresrätter som Granen har slängt in på grannfastigheterna i kvarteren Brännaren och Smedjan.

Det är som att de blandade upplåtelseformerna och småskaligheten gärna får finnas någon annanstans i området, men just på den egna plätten passar inte det så bra. Det är väl så det är nuförtiden - de flesta byggherrar vill uppföra bostadsrätter, sälja huset till föreningen och dra vidare till nästa utvecklingsområde. MKB har hittills inte synts till i det långsamma rejset för att få mark att bygga på i Norra Sorgenfri. Annars har man ju stolta traditioner från Östra Sorgenfri på andra sidan kyrkogården från Agneslundsvägen räknat.

I ett tidigare inlägg kan du läsa om förslaget till utformning av Riksbyggens nya bostadskvarter. Förslaget är framtaget av Sweco (se även deras blogg) och är tänkt som ett underlag för ny detaljplan för Brännaren 2. Jag har inte sett någon uppgift om hur långt den processen har kommit.

2 kommentarer:

  1. Intressant, och nedslående. Men jag vill främst kommentera "rejset"; det är första gången jag ser den skrivningen, och jag undrar om inte "räjset" bättre motsvarar fonetiken i det sagda. Åtminstone på skånska.

    SvaraRadera
  2. @Kjell: båda stavningarna förekommer, ser jag vid en snabb slagning på internätet (37 000 google-träffar på rejset mot 1 780). Många träffar har förstås kopplingar till motorsporten, till exempel Vinterrejset [http://rejset.se] eller [www.skrotbilsrejset.nu]. På [http://www.ecoprofile.se] hittar jag följande intressanta uttalande: "Så just nu ser det ut som om GM vinner Litium-Ion-rejset eftersom de lierat sig med A123Systems och håller fast vid sin lansering av sin Volt till år 2010." Bara en sån sak... Räjset förekommer alltså även, om än i mindre omfattning. Vad SAOL säger i frågan har jag inte kunnat utröna. Det finns rejs, då i den dialektala betydelsen oväsen, stoj, liv o. rörelse; äv.: bråk gräl.

    SvaraRadera