söndag 21 mars 2010

Kakel

Dusch- och tvättrum i källaren på en av Addos byggnader i Kvarteret Spiralen. Mars 2010.
Smörjgropar i bussgaragets verkstäder, nu rivna. Kvarteret Spårvägen, september 2009.

2 kommentarer:

 1. Johan Frohnert21 mars 2010 17:19

  Visst är det sschnyggt! Tyvärr kan man tro av dina bilder att detta ska rivas och försvinna för alltid. Det visar att det helt enkelt är för bra kvalitet på utförandet - husen rivs innan de är utslitna. Skulle man sätta samma kakel idag skulle man få leta upp en specialtillverkare, sedan hade det varit extremt dyrt och i slutändan hade ingen klarat av att montera det. Alltså innebär det att det som försvinner här går aldrig att ersätta. Som vanligt har jag i jobbet sprungit på liknande kakel i källarna på de äldre skolorna där man hade badavdelningar. De häftigaste baden består av runda "tunnor" som är nedsänkta i golvet. Det är kanske 12-14 st och så tätt så att man skrubba grannens rygg vilket syns på bilder från tiden när också en sträng bderska övervakar alltihop. Tyvärr är detta en miljö som försvunnit från skolorna.

  SvaraRadera
 2. Johan! De flesta av de hus som fortfarande står kvar på Sorgenfri är fortfarande i sina bästa år, men tycks gå en osäker framtid till mötes. Det ryktas bland konstnärerna i Addo-huset att ägaren helst vill riva och bygga nytt bostadshus.
  Bilderna från de gamla skolbaden är fina. Jag trodde att kanske något fanns kvar, men det är klart - nya tider kom och antagligen ville man inte ha kvar det urmodiga, som säkert också förknippades med en tid man helst ville glömma.
  Nu verkar man vilja glömma så mycket som möjligt av Malmös historia som industri- och arbetarstad, eller på sin höjd återanvända valda delar som kuliss i den nya kunskapsstaden.

  SvaraRadera