lördag 22 oktober 2011

Benzona-Perfection

Arne Andersson i Värnamo har skickat en bild på en av sina emaljskyltar. Innan den kom till hans samlingar satt den på en lagårdsdörr någonstans i Småland.

AB Alfred Benzon höll till vid Industrigatan, i Kvarteret Brännaren. Man tillverkade bland annat kemisk-tekniska produkter och bedrev verksamhet i mer än 70 år. Ett rött tegelhus invid gatan står kvar, det var kontorshuset. Resten av byggnaderna revs på 90-talet, nu är bara föroreningarna i marken kvar.

Bland mycket annat tillverkade AB Alfred Benzon mjölkningsmaskinen Benzona-Perfection. På skylten finns en väldigt naturtrogen återgivning av hur en sådan maskin såg ut.

På 40-talet byggdes Benco-verken på tomten intill Benzons fabriker. Benco var ett dotterbolag till Benzon och tog över produktionen av mjölkningsmaskiner. Så skylten borde ha tillkommit innan dess. Arne har en uppgift om att den är från 1938. Det kan mycket väl vara så - och är det någon läsare som är av en annan uppfattning får denne gärna höra av sig.

Skyltens ursprungliga plats, en numera rätt så gisten lagårdsdörr i Småland

2 kommentarer:

  1. Hej. Hittade en liknande skylt idag, vid faktasök kom din sida upp.
    Här är min länk till skylten:
    http://kulturinatur.blogspot.se/2012/05/benzona-perfection.html

    SvaraRadera
  2. @Tony: fin Benzona-perfection-bild! Kul att de fortfarande sitter kvar på ladugårdsväggar och -dörrar här och var, mest på ladugårdar där det inte funnits några kor på länge verkar det som.

    SvaraRadera