onsdag 13 juli 2011

Avstickare: Gruvbygd I (Skrombergaverken)

Skåne har en lång och omfattande gruvhistoria. Stenkol och lera gav fabrikörerna rikedom. Arbetarna fick jobb och - ibland - stendammslunga. Hela samhällen byggdes i trakten av Bjuv och Billesholm upp kring schakten. I Ekeby fanns Skrombergaverken, där produktionen av klinker och annat lades ner så sent som 2008. Nu håller spåren efter gruvindustrin bokstavligen på att sjunka i djupet.

Bilderna är från Skrombergaverken, 30:e april 2011. Läs mitt reportage om gruvbygden i nästa nummer av Efter Arbetet, som utkommer alldeles snart. Bör gå att få tag på i välsorterade pressbyråer, om du inte redan är prenumerant.

1902 - 1944

Färdigbränt

God Jul! önskar vågskjulet

Ann-Margret Wendt är engagerad i Skromberga Akademi, en ideell förening som arbetar för att verkets historia och miljö ska bevaras. En del av ugnarna, maskinerna och inredningen har tagits bort. Skromberga Akademi har uppmärksammat Regionmuseet i Kristianstad på de kulturhistoriska värden som finns här och som riskerar att gå förlorade.

Byggnadsantikvarie Helene Stalin Åkesson, knuten till Regionmuseet, tycks fullt medveten om de viktiga industrihistoriska värden som står på spel här. Hon menar att det är hela det skånska gruvbältet som bör lanseras som ett sammanhållet koncept. Det sträcker sig över flera kommuner - Höganäs, Helsingborg, Åstorp och Bjuv – och nu försöker Regionmuseet hitta samarbetsformer över kommungränserna kring den idén.

En historia det ska bli spännande att följa.

2 kommentarer:

  1. Susanna Lundberg5 augusti 2011 kl. 00:02

    When in Bjuv, don't miss Findus! En rätt häftig historia med två industrier som levde parallella men väldigt olika liv, de skitiga gruvorna med illa sedda 'grueungar', och grönsaksindustrin där höga krav på hygien ställdes och personalen fick tvätta sig och få manikyr på arbetstid (sic!). Bostadsområdena som tillhörde de resp företagen ligger än idag bredvid varandra, antagligen båda kulturminnesmärkta för de är mycket vackra.

    SvaraRadera
  2. Susanna Lundberg5 augusti 2011 kl. 00:14

    oj förlåt den här kommentaren borde förstås ha suttit på den andra 'Avstickare Gruvbygd', den om Bjuv...

    SvaraRadera