lördag 12 december 2009

Grannbloggen har blivit bok!

På andra sidan Amiralsgatan byter Östra Farmvägen namn till Norra Grängesbergsgatan. Längs den gatan cyklar Oskar Ponnert till och från jobbet. Sedan två år gör han bloggen Norra Grängesbergsgatan - lätt Malmös coolaste gata. Nu har säsong 1-4 av bloggen blivit bok.

Även om det egentligen är Östra Farmvägen som är den fräckaste gatan i stan - och Norra Grängesbergsgatan bara är en slags förlängning av den - så är vi som håller till på den förra inte förtrödna eller småsinta av oss för att den sistnämnda får all uppmärksamhet. Tvärtom: vi står längst fram i hyllningskören för att gratulera!

Lite spionage kan emellertid inte skada, så här grannbloggar emellan. Och släppefest är ju ändå släppefest. Så jag tar mig hela vägen till Sofielund och hittar Norbergsgatan, en ganska anonym tvärgata till Norra Grängesbergsgatan. Här finns Galleri Krsvc, där det är konst- och designmarknad över Lucia-helgen.

Bubblet och de salta pinnarna är slut när jag kommer fram - om de någonsin funnits - men Oskar och hans böcker är kvar. Vi pratar lite om gator och skyltar och om vad som händer när man börjar närläsa sina stråk.

Oskar har ett bra öga för att se detaljerna och det absurda, vackra, poetiska och skojiga i tillvaron. Hans bilder och texter handlar också om det mycket mänskliga i att vilja mycket och kanske inte nå riktigt ända fram - och så får det bli som det blir. Som när Gatukontoret vill ta bort ett övergångsställe, därför att risken att råka ut för en olycka på mindre trafikerade gator är större om man korsar den på just ett övergångsställe. Men strecken blir kvar i gatan, och skylten med Herr-Går-Man också. Eller affärsidkaren som draperar hela sin fasad i stora påkostade vepor där det står Möblar istället för Möbler. Eller.... ja det finns många exempel.

Det låter högtravande men boken blir också ett slags dokument. Över en skitig bakgata, visst, men också över det som förändras, förvandlas, upphör och uppstår. Den gamla Lampshopen på 2a stänger ner efter 36 års verksamhet, och vem hade skrivit en betraktelse över detta om inte ngbg.se funnits? Och vem hade för eftervärlden uppmärksammat att det en gång - mellan Frisörerna Kerstin & Lasse och Pyramid Travel - låg en hundsalong som utförde pudeltrim på Augustenborgstorget?


Till sist ett typiskt ngbg-inlägg:
En bild av spilld mjölk på gatan och texten "Spilld mjölk på svart asfalt - det är vackert så man vill gråta. Men man ska ju inte."

Och en förhoppning om att ngbg.se fortsätter se det stora i det lilla, det skojiga/absurda i tillvaron och det speciella med Norra Grängesbergsgatan.

Sydsvenskan uppmärksammar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar