Arkitekten nr 06/07 2012 |
Det ska bli spännande att se de vinnande bidragen uppföras i Bussgaraget - som jag kommer att fortsätta kalla platsen för utställningen ett tag till, trots att man nu vill lansera namnet Båghallarna.
Som artikelrubriken anger ligger förhandsintresset på ungas okonventionella bostadsidéer och det kreativa uttrycket i många av tävlingsbidragen. Det är ju gott och väl. Men framför allt ska det bli intressant att se om UngBo lyckas dra igång en debatt om ungas bostadssituation. Det är det som är huvudsyftet med mässan.
En fråga - som Ilmar Reepalu tangerar i sina svar i högerspalten - handlar om hur man kanske behöver se över regelverket för nybyggen/omvandlingar av byggnader till bostäder, för att möta idéer om flexibelt boende.
Viktigare är att diskutera hur man kan hitta nya upplåtelse- och avtalsformer, lånevillkor och så vidare för att göra det möjligt för personer som fortfarande inte har en långsiktigt tryggad försörjning i form av fast anställning (en föreställning om sakernas idealtillstånd som blir mer och mer av en fantasi och som heller inte tilltalar alla) att få in en fot på bostadsmarknaden. Och hur kan kommuner - ofta stora markägare - vid markanvisningar styra byggandet så att det riktar sig till målgruppen unga eller andra underprivilegierade grupper?
Viktigast av allt är förstås att prata om hur man kan bygga billiga bostäder. Det finns en föreställning, underblåst av byggbranschens tunga aktörer, om att det är omöjligt att bygga billigt. Det finns inte heller så många exempel som bevisar motsatsen - kanske just på grund av att byggbranschen styrs av dessa tunga aktörer. jagvillhabostad.nu har länge arbetat för att belysa ungas situation på bostadsmarknaden och arbetar också för att ta fram billiga boendealternativ. På jagvillhabostad.nu:s hemsida beskrivs argumenten och motståndet man möter, som ett mantra: "'Det är för dyrt att bygga för unga, unga borde bo i de billigare äldre husen i stället'. Problemet är att det är så många andra som också vill bo i de billigare äldre husen att unga utkonkurreras och hänvisas till den betydligt dyrare andrahandsmarknaden".
När jag någon gång i våras frågade Danielle Zachrisson på jagvillhabostad.nu om exempel på nybyggnation med låg produktions- och hyreskostnad svarade hon att det inte finns många sådana i nuläget. Hon tipsar om ett projekt i Danmark, som jag inte hunnit kolla upp än.
Men jagvillhabostad.nu har faktiskt genomfört ett nybyggnationsprojekt tillsammans med Huddinges kommunala bostadsbolag, Villbo. Målet var att hamna på en kvadratmeterkostnad på 900-1 100 kr/år. Vid inflyttning 2007 blev hyreskostnaden från 3 577 kr/mån för ettorna och 4 352 kr/mån för en tvåa på 48 kvm.
Det är alltså inte omöjligt att bygga billigare. Förhoppningsvis kommer UngBo12 att kunna sätta fokus på liknande byggprojekt, eller bli startskottet för några sådana - och inte bara en parentes där alla pratar om vikten av att hitta lösningar på ungas boendesituation i en månads tid för att det är det man ska prata om just då för att vinna poäng.
Som uppladdning inför mässan rekommenderas läsning av rapporten Strategi för ungas boende i Malmö. Det är jagvillhabostad.nu:s Malmöavdelning som lagt upp den. Tyvärr är pdf:en med första halvan av avsnittet Lägesrapport skadad. Jag har försökt få tag på rapporten i digital form via Fastighetskontoret, där den gjorts, men hittills utan framgång.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar