söndag 17 juni 2012

En Kulturkarta för Norra Sorgenfri

Helena Uesson, de;co, och Clara Norell, ISU, vecklar ut Kulturkartan för Norra Sorgenfri. Artikel i Metro den 14/6.
Framöver ska det bli möjligt med temporära aktiviteter på vissa platser i Norra Sorgenfri. ISU har - i samarbete med Apokalyps Labotek och De;co - tagit fram en Kulturkarta som visar dessa platser. Kartan är ett första steg i en längre process, där fler platser och fler aktörer kan komma att involveras längre fram.

"Med temporära aktiviteter menas aktiviteter som är avsatta att existera en överenskommen avgränsad tid, det kan röra sig om en dag till veckor eller månader. Dessa aktiviteter kan förekomma både i det offentliga och privata rummet, ute såväl som inne", framgår det av ISU's pressmeddelande.

Riksbyggens tomt i kvarteret Brännaren (det vill säga en del av ödetomten) finns med på kartan, liksom en del av marken framför bussgaraget. Vidare ska konferenslokalen och matsalen i EON:s komplex och Cirkulationscentralen kunna användas.

Kulturkartan tycks vara ett arbete i konstruktion. Dess hemsida på malmö.se har inte kommit upp än och NSN-redaktionen hade inte möjlighet att vara med på lanseringen den 13:e för att lägga vantarna på ett av de upptryckta pappersexemplaren. Men vi hoppas kunna återkomma med mer detaljer längre fram, och naturligtvis bevaka om något händer på de platser kartan pekar ut.
 
Tills dess, saxat ur pressmeddelandet: "Kulturkartan ska kommunicera plats för temporär aktivitet, vem man ska kontakta, när i tid det passar samt hur lång tid i förväg man ska kontakta ansvarig. Vidare ska sedvanliga åtgärder och tillstånd tas i beaktning för respektive arrangemang. Kulturkartan ska verka som ett underlättande material för kulturaktör/arrangör som önskar genomföra temporära kulturaktiviteter. Via Kulturkartan kan man som arrangör få en lätt översikt över vilka fastighetsägare som ställer sig positiva till temporärt nyttjande av deras mark/byggnad mm och på så sätt kan man även som arrangör vara säker på att man inte riskerar att arrangera någon form av olaglig aktivitet. Det ska tydligt poängteras att det inte finns några ekonomiska medel knutna till kartan, vilken endast ska ses som ett verktyg för arrangörer att hitta rätt i området om man önskar arrangera något i Norra Sorgenfri."

Det har länge varit en lågintensiv, spontan aktivitet framför allt på ödetomten. Frågan är vad som händer nu, när kulturlivet ska bli mer organiserat. Nåväl. Trots de något formellt byråkratiska formuleringarna och förbehållen öppnar Kulturkartan upp för tillfälliga händelser i området.

2 kommentarer:

  1. Hej! Kulturkartan ligger uppe nu, du hittar den här: http://www.malmo.se/Medborgare/Stadsplanering--trafik/Stadsplanering--visioner/Utbyggnadsomraden/Norra-Sorgenfri/Kulturkartan.html
    Vi håller på att bearbeta de synpunkter som kom in på releasefesten och uppdaterar kontinuerligt.

    SvaraRadera