Stefan Ersgård har tagit 16 filmsekvenser ur dvd-serien Mitt hjärtas Malmö som utgångspunkt för lika många kapitel i sin bok med samma namn. De filmer han inspirerats av medföljer boken på en dvd.
Ibland - som i berättelsen om Hollywood - följer Ersgård filmen ganska tätt. Bengt Johansson, som växte upp i kåkarna vid Östra Farmvägen, filmade dem innan de revs och han intervjuas också i boken.
I andra kapitel blir filmen mest en språngbräda för en annan historia. När Ersgård skriver om Nobelvägen handlar det inte så mycket om hur träden fälldes utan om barnrikehusen vid gatan. Vi får träffa Mayvi Theander som bodde på nr 119, granne med Mary Andersson i 121:an, i början av 40-talet.
I filmen, däremot, ser vi hur allén i mitten av gatan knäcks av grävskopor. Det var 1956-57. Skälet var trafiksäkerheten och att bilisterna skulle komma smidigare fram. Förre trafikingenjören Olle Ahlström intervjuas i filmen. Han menar att trädfällningen var nödvändig: cyklisterna och bilarna krockade när cyklarna kom ut ur sidogatorna för att svänga in på cykelbanan mellan träden. Tidens logik och opinionen sade att bilen hade företräde, något annat var inte möjligt då. Säkert förutsåg trafikplanerarna också att mängden bilar skulle öka dramatiskt och enligt samma logik måste infrastrukturen anpassas efter detta. Nobelvägen blev genomfartsleden som på ett behändigt sätt band ihop norra och södra Malmö.
Flera kapitel i boken skildrar en dyster period i stadens historia - i alla fall tycker väl de flesta det så här i efterhand - då grävskoporna härjade i Malmös hjärta. Rivningen av Caroli och Lugnet, bombhålen vid Triangeln. Protester hjälpte inte. Men tack vare fotografer som Åke Jörleby - han jobbade som typograf på Skånska Dagbladet på Östergatan och dokumenterade de kringliggande kvarteren på lunchrasten - räddades åtminstone bilder av hur det brukade se ut åt eftervärlden.
Bokens bildmaterial är enastående. I stycket om Folkets Park finns en fantastisk bild av Tage Erlander, den före detta brittiske premiärministern Clement Attlee, Danmarks statsminister Hans Hedtoft, Olof Palme och Violet Attlee när de under glada skratt åker radiobil i parken efter ett socialdemokratiskt toppmöte 1954. En ung Bo Widerberg poserar i bebop-skägg och vit polo på Fersens bro. Ett par jättejeans vajar i vinden utanför Engelbrektsboden, innan hörnhuset där affären är inrymd rivs.
Mitt hjärtas Malmö i bokform är ett fint tillskott till Malmölitteraturen. Dessutom i behändig storlek, så att den fungerar utmärkt att ha med sig som ciceron på promenader i stan.
Stefan Ersgård
Mitt hjärtas Malmö
Roos & Tegnér
lördag 16 mars 2013
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Bengt Andersson hette han som filmat
SvaraRadera