söndag 26 oktober 2014

Podcasten Staden om Malmö

Norra Parkgatan med Konsum, Systembolaget och Solidars bageri, mitten av 1990-talet. Foto: Dan Hallemar.

Dags att upptäcka podcasten Staden - med urbanhistorikern Håkan Forsell och Dan Hallemar, chefredaktör för tidskriften Arkitektur - om du inte redan gjort det.

Och varför inte börja med senaste avsnittet, som formar sig till en politisk vandring genom det socialdemokratiska stadsbyggnadsprojekt som Malmö på många sätt är.

En ingång i programmet, för att begripa Malmös politiska 1900-talshistoria, är kooperationen Solidar och hur den kooperativa rörelsen - i samspel med den socialdemokratiska rörelsen och styret - format staden. Kul tycker Norra Sorgenfri Nu-redaktören, som försiktigt pekade ut den riktningen för podcast-redaktionen.

Det handlar om tätheten, hegemonin, gränserna och strävan att radera ut dem, det politiska stadsrummet. Jag gillar den prövande, spirituella och väl pålästa tonen i Staden. Håkan och Dan för ett öppet resonemang, som bjuder in lyssnaren att reflektera vidare i de olika spåren. Det är ett sätt att tala om staden och alla dess historiska, politiska och fysiska parametrar som är ovanligt i det offentliga samtalet här i landet. Podcasten Staden alltså och du hittar den här.

Foto: Dan Hallemar, mitten av 1990-talet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar