lördag 23 februari 2013

Interbau - SchwedenhausDet skulle kunna vara Malmö. De heltäckande balkongfasaderna med vitmålade betongavbalkningar känns igen, liksom färgsättningen. Men det är Berlin. De malmöbaserade arkitekterna Sten Samuelson och Fritz Jaenecke deltog 1957 i den stora Interbau-utställningen, där det modernistiska bostadsområdet Hansaviertel byggdes upp i Tiergartens västra del. Tävlingen, till vilken 53 arkitekter bjöds in, hölls 1952. Jaenecke och Samuelsons projekt var ett av 35 som kom att förverkligas.

Femtiotalet var ett intensivt årtionde för J&S. De slog sina påsar ihop 1950 och etablerade sitt kontor i den så kallade Boogievagnen, ett hus på Mariedalsvägen de själva ritat. 1952-53 var det dags för de hypermoderna bostadskvarteren på Östra Sorgenfri, som därför bör ha ritats strax innan Interbau-tävlingen. 1958 var det fotbolls-vm i Sverige och inför detta ritade J&S både Ullevi och Malmö stadion. Heleneholm var, som vi sett, ett annat bostadsområde de var involverade i - liksom Lorensborg som projekterades inför fotbolls-vm.

Zeilen-Hochhaus, eller Schwedenhaus som det också kallas, ligger på Altonaer Straße. I bottenvåningen finns Café Tiergarten, som inte ändrats mycket sedan huset byggdes.
Den övre bilden är hämtad från flickr, den undre från Vilmoskörtes Blog, där huset ackurat nog karaktäriseras som ett "Baudenkmal des Nachkriegsmoderne".

På Café Tiergarten stannade NSN-redaktionen för en kopp kaffe, en kaka och möjligen en liten Nachmittags-schnaps när vi besökte Hansaviertel i augusti 2011. I all välmening försökte jag på knagglig tyska förklara lite om Jaenecke, Samuelson och Interbau för innehavaren, som var vänlig nog att inte väsa "Beßerwißer" åt den dryge turisten. Istället höll han god min. När mina skrala kunskaper och mitt än skralare ordförråd sinat berättade han i sin tur vältaligt, kunnigt och kortfattat historien om Schwedenhaus, om caféet och lite om livet i Hansaviertel idag. Sedan tog han fram en bok om Interbau, varav han hade ett litet lager bakom disken, så att jag skulle kunna förkovra mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar