tisdag 16 augusti 2011

Födda en vecka för tidigt - gruvbygden, några läsarkommentarer

Gruehusen i Ekeby (Skromberga)

I våras gjorde redaktionen en utflykt i trakterna kring Bjuv, i jakt på lämningar från den avsomnade gruvnäringen. Äventyret resulterade i ett + ett inlägg på bloggen och en artikel i Efter Arbetet.

Jag skrev på ett ställe i artikeln, apropå att Höganäsbolaget ägde bostäder, sjukstuga, affär med mera i gruvsamhällena: "Om det fanns ett system liknande det som besjungs i den gamla slagdängan Sixteen tons, där berättaren fick slita ont i Appalachernas gruvor bara för att bli alltmer skuldsatt i bolagets affär, har vi inte koll på."

Signaturen Samarbete skriver: "Min morfar arbetade åt Höganäsbolaget. Mamma berättade att ett talesätt på bruket var att alla jobbarna var födda en vecka för tidigt. D v s man handlade på kredit under veckan och när lönen kom var det bara att gå direkt till bolagets butik med den, för att sedan börja på en ny kredit."

Kanske gick det i bästa fall jämnt upp att jobba på bruket, åtminstone om man hade en stor familj att försörja.


Numera en idyll i Ekeby - gruehusen våren 2011

Norra Sorgenfri Nu-läsaren Susanna Lundberg, bördig från Billesholm, skriver i en kommentar till inläggen från gruvbygden: "When in Bjuv, don't miss Findus! En rätt häftig historia med två industrier som levde parallella men väldigt olika liv, de skitiga gruvorna med illa sedda 'grueungar', och grönsaksindustrin där höga krav på hygien ställdes och personalen fick tvätta sig och få manikyr på arbetstid (sic!). Bostadsområdena som tillhörde de resp företagen ligger än idag bredvid varandra, antagligen båda kulturminnesmärkta för de är mycket vackra."


Freden, bostadsområde i Bjuv

3 kommentarer:

  1. Vill Norra Sorgenfri göra avstickare till Lindängen nästa vecka så är det en stadsvandring där onsdag den 7 september kl 18.00. Vandringen kostar inget och börjar vid Områdeskontor Möjligheternas Lindängen. Anmäl dig här: http://www.malmo.se/medborgare/stadsplaneringtrafik/stadsplaneringvisioner/op/op2012stadsvandringar/stadsvandringifosie.4.72bfc4c412fc1476e02800036010.html

    SvaraRadera
  2. Nästnästa vecka menade jag förståss. Sårry!

    SvaraRadera
  3. @Steffanie: det låter som en given avstickare om möjlighet finnes - tack för tips!

    SvaraRadera