torsdag 13 december 2012

Nåbelpriset


Norra Sorgenfri Nu har fått Nåbelpriset i litteratur!

Detta nobla pris delas årligen ut av Sydsvenskans Malmöredaktion, till "den eller det som genom gärningar eller sin blotta existens gagnar mänskligheten och ökar pulsen på Malmös kroppspulsåder Nobelvägen och dess närområde".

Att uttala Nobelvägen med betoning på första stavelsen - vilket en del inbitna malmöiter gör - går tillbaka på historien om hur gatan fick sitt namn. Enligt vissa uppgifter ska den ha uppkallats inte efter den kände dynamitarden, utan efter en skräddarmästare vid namn Nobel [nå:bel]. Men det finns inget historiskt belägg för att det ska ha funnits någon skräddare med det namnet i trakten.

Hursomhelst. Nåbelstiftelsen består av Martin Andersson på Malmöredaktionen och motiveringen lyder: "för en trägen kärleks- och insiktsfull skildring, granskning, dokumentation och guidning av Norra Sorgenfri".

Stoltheten över utmärkelsen känner förstås inga gränser här på redaktionen. Samtidigt gläds vi med de andra pristagarna, särskilt skulptören Noel. Han har fått fysikpriset för sin "envisa kamp med ett stycke upphittat granitblock". Koloniområdet Zenith har fått fredspriset, "för att i över hundra år med charm och snickarglädje ha förgyllt asfalten och skapat en fridfull oas mellan bostadshusen i ett annars tämligen nött område".

Flera pris med nära anknytning till Norra Sorgenfri, alltså. Nämnas bör också gångtunneln på - eller snarare under - Dalaplan, som fick ekonomipriset för sin "sparsmakade och minimalistiska utsmyckning, att med steril och rå betong gestalta en universell och postmodernistiskt urban hopplöshet".

Styrkt av utmärkelsen kommer redaktionen att göra sitt bästa för att verka vidare i prisets anda. Till skillnad från många mottagare av det där andra litteraturpriset är Norra Sorgenfri Nu fortfarande i blomman av sin ungdom.

(För den intresserade tillkännagavs priset i förra söndagens pappersupplaga av Sydsvenskan, och på inget annat sätt. Därför länkar jag istället till ett gammal inlägg om just Nobelvägen, och till ett som handlar om gatunamnen i Norra Sorgenfri.)        

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar