Det är lite Månbas Alpha över Vägministeriets byggnad i Tbilisi, där den tycks ha landat i grönskan vid Kuras strand med en storslagen utsikt över höjderna på andra sidan floden.
Det hela är ganska utspejsat, och den arkitektoniska stilen kallas också Space City method. Ändå har det inget med rymden att göra. Termen syftar istället på att landskapet, det öppna rummet, flyter fritt fram under byggnadens tvärställda våningar. Egentligen en idé som borde kunna ha betydelse nutidens diskussion om hur man kan bygga hållbart, både ur socialt, ekologiskt och ekonomiskt perspektiv. Nu pratar men istället mest om gröna tak och väggar, inte att frigöra utrymme man kan göra något publikt av.
Huset är byggt i en skarp lutning och smälter väl in i naturen, samtidigt som den är anslående i sin monumentala storslagenhet. Jag misstänker att det är en byggnad som väcker delade känslor hos Tbilisi-borna, så starkt kopplad till det förhatliga sovjetiska styret som den ju är. 2007 fick den i alla fall, enligt Wikipedia, nationalmonuments-status. Idag ägs den av Bank of Georgia, som håller på med renoveringsarbeten. För tillfället är marken undertill en avspärrad byggarbetsplats, och vakten som är posterad vid den övre ingången vill absolut inte att jag ska komma in på området och fotografera.
Vägministeriets hus slutfördes 1975 och ritades av arkitekterna George Chakhava och Zurab Jalaghania. Chakhava var vid tillfället också minister för vägbyggandet och kan därför sägas ha suttit på två stolar. Men det gav honom möjlighet att välja precis det ställe där hans vision skulle ha bäst förutsättningar att förverkligas.
En av de märkligare - och samtidigt mest raffinerade - hus jag sett. Flera av Sovjettidens lämningar i Tbilisi är idag utblåsta betongskelett. Men det finns också byggnader som fortfarande tycks fungera, som den här:
The Power of Care for Climate Justice
7 timmar sedan
Överraskande att se denna byggnaden renoverad. Har tidigare bara sett bilder där den ser helt övergiven och förfallen ut.
SvaraRadera