torsdag 7 augusti 2014

Avstickare: Warszawa - hus

En dunge av skyskrapor har vuxit upp runt Stalinkrokanen Palac Kultury i Nauki - Kulturpalatset - i förgrunden.
1963 skrev Folke Isaksson en bok om Warszawa. Lütfi Özkök fotade. Från Kulturpalatset, med utsikt mot Wisła, såg de höghusen växa upp längs huvudstråket Marszałkowska. "Ett nytt samhälle med djärvare linjer växer fram. En ny stad för nya generationer", skrev Isaksson. Han var kanske något av en modernist. Men när han besökte Warszawa låg fortfarande en del av staden i ruiner efter andra världskriget. De nya husen representerade ett framtidshopp.
Warszawas arkitektoniska arv från 60- och 70-talen är delvis väl omhändertaget och är i uppiffat skick en tillgång i gatubilden.
En gång Centralkommitténs hus. På Lütfi Özköks bild från sextiotalet hänger det stora porträtt av polske kommunistledaren Gomułka och hans östtyske kollega Ulbricht. I bottenvåningen bastanta grindar mot yttervärlden och bilar parkerade framför. Idag säljs det Mont Blanc-pennor och Porsche bakom stora skyltfönster, i resten av byggnaden är det bank. Vid Plac de Gaulle'a, ett centralt nav i staden. 
Foksal-gatan, en tvärgata till Nowy Swiat, det centrala shoppingstråket som är så nära turistfälla man kommer i stan. På sextiotalet var bokförlaget PIW's kafé på Foksal 17 en samlingspunkt för Warszawas författare och intellektuella. Förlaget har fortfarande verksamhet här, men kaféet har mist sin litterära aura. Numera ligger restauranger, kaféer och klubbar på rad längs gatan. Några äldre, kanske till och med intakta förkrigshus, pryder gatubilden. 
Innergård längs Nowy Swiat.
Hotell Bristol, ett 1800-talspalats vid Krakowskie Przedmieście, boulevarden kantad med universitetsbyggnader som slutar vid Sigismundkolonnen i mynningen till Gamla stan. Renoverat med mycken möda och mycket kapital efter kommunisttiden. Ett fint kafé med stora fönster mot sidogatan, för ganska vanligt folk. En jugendinspirerad pelarsal där man gärna bär kostym eller åtminstone tweedjacka, men där man kan få afternoon tea för drygt en hundring. 
Ett hotell av senare snitt, som nu börjar få status av historisk artefakt. Också det renoverat i tidstrogen sjuttiotalsstil. Hit bör man gå någon gång och ta en drink i cocktailbaren.
Rivnings-/utvecklingsarbete längs ul. Szpitalna mellan Nowy Swiat och Marszałkowska.
Fräckt i korsningen Krucza-gatan och Jerusalem-allén. Kanske en gång ett varuhus, nu nergånget. Hoppas det går en ny storhetstid till mötes.
Bostadshus längs Krucza-gatan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar